Мени
Интересно

Дали сте знаеле дека ...

Gabriela Koskoska

Најдобрата македонска шахистка на сите времиња, десеткратната шампионка на Македонија и поранешен јуниорски првак во поранешна Југославија Габриела Коскоска има јабланички корени. Таа е редовен учесник на сите големи светски шаховски натпревари.

Кога сме кај шахот, двократниот младински шампион и шампион во сениорска конкуренција на Македонија во шах во 2008 год, актуелниот селектор на женската шаховска репрезентација на Македонија Ристе Менкиноски исто така потекнува од Јабланица.

Изгледа до водата е ...


„Голема Недела„ - село Јабланица 2014 година


26 септември 2014 год

Во пресрет на празникот „Голема Недела“, во Јабланица се извршуваат последните организациони подготовки.

Во текот на вчерашниот ден се изврши санирање на одредени делови на

Св. Илија село Јабланица

патот кои што беа незначително оштетени од обилните врнежи од дожд во изминатиов период. На влезот се постави промотивна табла,

Св. Илија село Јабланица

а во просторот околу столетните букови стебла се поставија десетина викенд маси.

Св. Илија село Јабланица

Временската прогноза за Јабланица во наредниве денови оди во прилог на празникот, односно, се очекува сончево и суво но и релативно студено време.

Ги повикуваме сите верници, љубители на природата, излетници и луѓе со добра мисла, во недела 28.09.2014 год., да ни се придружат во прославувањето на овој наш голем Дримколски празник.

Поопширно за значењето на празникот „Голема Недела„ и неговото прославување може да прочитате ОВДЕ


28 септември 2014 год.

„Голема Недела “ во црквата Св. Илија - село Јабланица 2014 год.

Секој обид преку слики и зборови да се опише денешната атмосфера во манастирот Св. Илија, за време на празнувањето на празникот „Голема Недела“ претставува само попусто потрошено време. Сепак, за сите коишто од оправдани причини не беа во можност да присуствуваат на овој величествен настан ќе се обидеме преку неколку фотографии скромно да ја доловиме атмосферата од манастирската црква Св. Илија.

Св. Илија село Јабланица

Св. Илија село Јабланица

Голема благодарност до сите што денеска и физички и духовно беа со нас, се надеваме дека бевме добри домаќини и дека до следната година повторно ќе се видиме на истото место.

Св. Илија село Јабланица

Св. Илија село Јабланица

Исто така голема благодарност до оранизаторите од Горна Маала за прекрасната организација како и за кумовите на овогодинешниот празник, семејството на Душан Бизимоски.


web counter